Gaan we ons huis verkopen via AlieExpress in China of toch maar bij IKEA?

Sinds 1996 bouwt Ikea bouwt prefab betonwoningen in Zweden samen met het bedrijf Sanska onder de naam ‘Boklok’. Dit concept wordt nu ook in Finland en Noorwegen toegepast, www.boklok.com, www.boklok.se. Ook in China is men heel actief bezig met de ontwikkeling van complete bouwpakketten, dutch.alibaba.com/g/ready-made-house-from-china.html. In de vorm van zeecontainers of gewoon een bouwpakket dat compleet wordt geproduceerd en daarna verscheept naar Europa. Een moderne trend die in verband met een stijgend aantal 1-2 persoonshuishoudens alleen maar meer vorm zal krijgen, is de verwachting. In dit artikel wil ik graag een overzicht geven van de ontwikkelingen die wereldwijd gaande zijn in de woningbouwmarkt. Een aantal concepten wordt toegelicht waarbij een doorverwijzing wordt gegeven waar men online meer informatie kan vinden.

SMARTCASCO, DE TOTALE CASCO OPLOSSING

Het casco is volledig uitgewerkt in BIM. Het resultaat van de te doorlopen stappen is daardoor direct zichtbaar, evenals het bijbehorende kostenplaatje. De toekomstige bewoners kunnen als verlengstuk van SmartCasco  de woning van hun eigen wensen samenstellen met de woonconfigurator. In Nederland zijn er inmiddels leveranciers die hiervoor zeer klantgerichte oplossingen bieden.

Cascototaal_Arcade_Bouw_Consult
Cascototaal

STALEN ZEECONTAINERS

Casco: Plaatstaal – Shipping Container Tiny Houses, Incredible Ideas.

https://www.nudge.nl/blog/2016/11/08/tiny-houses-een-overzicht-van-bouwers/
https://www.tinyhousenederland.nl/

VoorbijPrefab, www.voorbijprefab.nl, onderdeel van

TBI Holdings, heeft met het concept 123 Casco bewezen dat het met een korte doorlooptijd en lage kosten mass customization weet toe te passen. Zie het filmpje over dit concept op https://www.youtube.com/watch?v=KoQP7Q21BN8 en www.cascototaal.com.

Casco: prefab beton en slimme aanpak.
www.smartcasco.nl

Shipping Container Tiny House_Arcade_Bouw_Consult
Shipping Container Tiny House

SIPHOME

De SIP-woning is een nieuw concept voor de Europese markt. Het product wordt al jaren met succes toegepast in Noord-Amerika. SIP staat voor Structural Insulating Panels. De panelen bestaan uit een 2-zijdig OSB plaat en daartussen zit een EPS vulling. De voordelen van het product, de hoge isolatiewaarde, sterke constructie en de flexibiliteit van het ontwerp en de snelheid waarmee een woning gebouwd kan worden, zorgen ervoor dat een aanzienlijke kostenbesparing kan worden bereikt, De SIP zijn uitermate geschikt voor zowel de woning- als de utiliteitsbouw. De SIP worden geproduceerd door

SIP Woning_Arcade_Bouw_Consult
SIP-woning

Quacent Structural Insulating Panels System. Quacent is een belangrijke Chinese/Canadese leverancier voor SIP-prefab systeemwoningen. Zij hebben inmiddels ruimte ervaring in het ontwerpen en produceren van SIP-woningen. De producten worden naar verschillende landen over de gehele wereld geëxporteerd. De panelen worden op maat gemaakt in de fabriek en daarna in containers vervoerd naar de bouwplaats. SIPHOME kan desgewenst ook andere producten zoals deuren, kozijnen, keukens, badkamers etc. leveren.

Casco: Houten Sandwich 2-zijden OSB platen met EPS vulling.
www.siphome.nl

POP-UP PASSIV HOUSE

Het Pop-Up House bouwsysteem is een 1‹inderlijk eenvoudig systeem en dat maakt het misschien wel zo moor. Het Pop-Up House systeem is gebaseerd op een houten frame, een vloer van houten plaatmateriaal, geexpandeerd polystyreen isolatie blokken (EPS) waarbij alles bij elkaar wordt gehouden met behulp van houtschroeven. Het is ook mogelijk om het hele systeem te lijmen, maar uit het oogpunt van duurzaamheid hebben de ontwerpers van dit systeem gelcozen voor schroeven. Door te kiezen voor schroeven kunnen alle materialen, indien ooit nog gewenst, hergebruikt worden. Alle blokken en platen worden op de juiste maat besteld, het enige wat je hoeft te doen is op de bouwplaats alles in elkaar zetten d.m.v. een boormachine. Mocht het nodig zijn dan kan je ook op de bouwplaats nog de nodige aanpassingen doen. Om aan te passen heb je geen dure machines of iets

Pop-Up House_Arcade_Bouw_Consult
Pop-Up House

dergelijks nodig, Je hebt een cirkelzaag voor het zagen van het hout en een hete draad voor het snijden van de EPS nodig, meer niet!

 

Op dit moment is het Pop-Up House nog volop in ontwikkeling in Frankrijk, dus fijnere details over de woning ontbreken nog. De verwachting is dat er in de loop van 2017 meer duidelijkheid komt over het systeem. Een voorlopige prijs is al wel beschikbaar, het prototype huis van het filmpje kost bouwkundig +/- € 30.000 in materiaal en arbeid. Bij deze prijs is nog niet de prijs van de afwerking, zoals waterdicht maken, elektriciteit en sanitair opgenomen. De prijzen welke nu op internet verschijnen, zoals: “Voor € 38.000,- een energie neutrale woning” is een lokkertje. De prijs van € 38.000 zal ongetwijfeld gehaald worden, maar dit is puur de isolatie, het hout en de montage van Pop-Up House. Wat er dan nog bijkomt zijn funderingen, installaties, afwerking, elektra, sanitair, kozijnen, beglazing etc. Deze werkzaamheden zal Pop-Up House ook niet uitvoeren maar zal uitgevoerd moeten worden door een lokale aannemer. Doordat een Pop-Up House in een fabriek gefabriceerd kan worden ben je zo goed als niet meer afhankelijk van de weersinvloeden. Het enige moment wanneer je afhankelijk bent van de weersinvloeden is tijdens de daadwerkelijke plaatsing. De daadwerkelijke bouw kan binnen een week gereed zijn, de prototype woning uit het filmpje is binnen 4 dagen gerealiseerd. De fundering is wel al in een eerder stadium gelegd. Wanneer je kiest voor stucwerk dan betekent dat, dat de bouwtijd langer duurt door de droogtijden etc. Wel moet het mogelijk zijn om een complete woning binnen twee weken gereed te hebben.

Casco: Houten frame met isolerende blokvullingen
https://vimeo.com/81180775

LOFTHOME

LOFTHOME is een energiezuinige woning van staal, glas en hout. Duurzaam, milieuvriendelijk en onderhoudsarm met een minimalistische industriële. Minder is meer. Het woonconcept gaat uit van eenvoud en multifunctionaliteit. Het biedt een optimaal wooncomfort en een ruimtelijk groots en transparant leefklimaat dat voor 100% flexibel indeelbaar is. Draagmuren ontbreken, dus binnenwanden kunnen naderhand verplaatst of weggehaald worden. LOFTHOME is daarom levensloopbestendig en past zich aan elke levensstijl of-fase aan. LOFTHOME komt in elke maatvoering – onder architectuur en in samenwerking met BKKV architecten – tot stand: met zadeldak, platdak, als kubus of bungalow. Het woonconcept gaat uit van een staalskelet in combinatie met innovatieve bouwmaterialen: hoog geïsoleerde sandwichpanelen (Rc 6,39), drievoudig glas en robuuste aluminium kozijnen en deuren. Voor gevel- en dakbedekking bestaat een grote vrijheid in keuze: sinusprofielen, hout, leisteen of cortenstaal. Alle bouwmaterialen worden in de fabrieken van Hardeman Systeembouw in Veenendaal, de bouwer van LOFTHOME, op maat voorgefabriceerd en naar de bouwlocatie getransporteerd. Door het efficiëntie bouwproces is een LOFTHOME binnen een maand wind- en waterdicht, met EPC 0,4. Men kan zelf de indicatieprijs berekenen op de website van een LOFTHOME. LOFIHOME is beslist geen catalogushuis, elke LOFTHOME is naar persoonlijke smaak en wensen uniek. Op de website staat een handig overzicht waarmee globaal een gewenste woning kan worden samengesteld en uitgerekend. De optelsom geeft indicatief een goed beeld van de kosten, van een afgebouwde woning en ook als casco als u het zelf wilt (laten) afbouwen.

Casco: Stalen frame met Sandwich staalplaten buitenschil.
lofthome.nl

UITVOUWBAAR TUINHUIS

Een uitschuifbaar tuinhuis voor zijn moeder levert Caspar Schols mogelijk de architectuurprijs op.

Ervaring als architect had hij niet, toch weerhield dat de Eindhovense Caspar Schols er niet van om een compleet en uitschuifbaar tuinhuis voor zijn moeder te maken. Hij maakt nu zelfs kans op een prijs van

Arch Daily, een toonaangevende site op het gebied van architectuur. Het tuinhuis staat in de riante achtertuin van zijn ouders. Het is gemaakt van hout, glas en staal. Caspar kwam op het idee toen zijn moeder op internet aan het kijken was naar kant-en-klare tuinhuisjes. Hij vroeg haar of hij er eentje mocht maken. Dat vond ze goed, maar dan moest het ontwerp wel aan een aantal eisen voldoen. In het eisenpakket stond onder andere dat in het tuinhuisje onder meer genoeg ruimte moest zijn om optredens te kunnen  geven,  etentjes voor twintig man te houden en er te kunnen slapen.

Op het eerste gezicht lijkt dit allemaal niet te kunnen in het huisje, maar schijn bedriegt. De Eindhovenaar kreeg een budget van 20.000 euro. Hij is een halfjaar bezig geweest met het ontwerpen en bouwen van het uitschuifbare tuinhuis. Hij maakte eerst een soort bouwpakket in de garage van zijn ouders. Bij het neerzetten van het volledige huis in de tuin kreeg hij hulp van familie en vrienden. Caspars ‘Garden House’ kan nu tot Building of the Year 2017 uitgeroepen worden. Hij staat vermeld op de site van Arch Daily in de categorie huizen. Zijn ontwerp werd eerder ook al bejubeld op andere internationale architectuursites, zoals ArchiDesignClub, Dezeen en Inhabitat, zie

https://www.archdaily.com/797991/garden-house-caspar-schols en https://www.youtube.com/watch?v=9uH73yW791c

BEER SHED

Voor de echte BBQ- en bierfans is dit optrekje zeer geschikt en verrassend tegelijk! Slimme opbergsystemen en uiteraard door een slim biermerk uitgedacht!

HOBBIT-HOUSE

Eén met de natuur met een prefab Hobbit-House is waarschijnlijk de droom van iedere Lord of The Rings fan. Echte liefhebbers konden al even van die ervaring proeven in de Kennemer Duincamping Geversduin, maar dat is toch wel anders dan het hebben van je eigen hobbitwoning. Maar om nou helemaal naar Nieuw-Zeeland te emigreren, waar de echte hobbit huizen staan.. tja, dat gaat best ver. En dat hoeft dus ook helemaal niet. Het bedrijf Green Magic Homes maakt namelijk gewoon een prefab Hobbit-Huts, dat je overal neer kan zetten. Waar je maar wilt! De daken van de huisjes bedek je met aarde en gras, bomen, planten of welk gewas je voorkeur heeft. Je kunt er zelfs een moestuin maken. Pluspuntje: deze dakbedekking is prima isolatiemateriaal. In de winter houdt het je huis warm en in de zomer zorgt het juist weer voor koelte.

MOBIELE 3D-PRINTER BOUWT BINNEN 24 UUR EEN COMPLEET HUIS

“We print buildings” zorgde voor een vrij indrukwekkende prestatie door binnen de 24 uur een “echt” huis te printen en dit voor minder dan €10.000 (het was 10.134 dollar om precies te zijn). Binnen die tijd heb je natuurlijk geen landhuis gebouwd, maar wel een huis van net geen 40 m’.

De slaapfabriek_Arcade_Bouw_Consult
De slaapfabriek

Maar toch heeft het plaats voor een kamer, badkamer, kleine keuken én een gangetje en dit allemaal door de aparte vorm van het huis. Het grote voordeel van bouwen met 3D-printer is dat het allemaal niet recht hoeft te zijn, waardoor je meer kunt met minder vierkante meters. De compacte 3D-printer waarmee dit huis werd gebouwd, ziet eruit als een miniatuur hijskraan. Het huis wordt door de printer van binnenuit gebouwd, waarna het toestel achteraf met een kraan uit de constructie wordt getild. Nadien worden het dak, de isolatie, de ramen en de bepleistering geïnstalleerd. Bij de realisatie van dit huis stootten de bouwers wel op een kleine hindernis, met name de buitentemperatuur. Die bedroeg op het moment van de bouwfase -35°C, terwijl het gebruikte cement pas droogt vanaf 5°C.Dit “probleem” hebben ze uiteindelijk opgelost door een afgesloten, verwarmde tent over het bouwterrein te plaatsen.

Momenteel is een initiatief van de slaapfabriek en Centre4moods met o.a. Van Wijnen met haar partners bezig met het ontwikkelen van “de vergaderfabriek” in Teuge. Het eerste 3D-geprinte gebouw van Europa moet een belevingshotel worden met luxe themakamers. 
De daadwerkelijke bouw zal in december 2017 plaatsvinden en zal ongeveer 10 werkdagen in beslag nemen. De vergaderfabriek wordt meer dan een gebouw. Het is een filosofie en co-creatie van diverse branches en (ICT) ontwikkelingen. Het wordt een ongekende beleefomgeving om in te trainen en te vergaderen, waarbij Beeld-, Sensing- en HoloLens- technologie een belangrijke ro1 gaan spelen.

3dprintedbuilding.eu/nl/
https://www.youtube.com/watch?v=xktwDfasPGQ

DE MOBIELE FABRIEK VOOR LEGO PUINBLOKKEN

Geen gebouw weerstaat de eeuwigheid. Sloop, oorlog of natuurrampen zorgen er vroeg of laat voor dat alle bouwwerken uiteindelijk tot puin vervallen. De mobiele fabriek is een technologie die puin om kan zetten in lego blokken. Deze machine past in twee scheepscontainers en werkt volgens het simpele principe: gemalen puin erin, legoblokken eruit. Op deze wijze kunnen bv. slachtoffers van een ramp zelf bouwen aan menswaardige en aardbevingsbestendige woningen. Door het puin dat achterblijft om te zetten in bouwblokken, worden de grondstoffen die er al zijn hergebruikt. Deze kringloopwerking is goed voor het milieu en past in de geformuleerde klimaatdoelstellingen.

MORGENWONEN

Vandaag de sleutel, MorgenWonen is het concept van Volker Wessels. MorgenWonen is dé nieuwe standaard in ontwikkelen en bouwen. Binnen één dag wordt een woning in elkaar gezet. Van een leeg stuk grond naar een volledige woning.

MorgenWonen

DUURZAAM GEBOUWD

Samen met 17 co-makers heeft bouwbedrijf Trebbe een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor zijn concept voor gestapelde woningbouw. Ze passen dit concept voor het eerst toe in de Nieuwegeinse wijk Blokhoeve, waar een appartementencomplex met 108 woningen komt. Het concept HoogWonen biedt in de basis een compleet appartementencomplex. Met de verdere uitwerking startte Trebbe begin 2016. Inmiddels is HoogWonen volledig uitgewerkt in 2 verschillende types:

  • Galerijontsluiting
  • Centrale ontsluiting

Beide types beschikken over verschillende afwerkingsniveaus en duurzaamheidsscenario’s. Beide typen schikken over energielabel A, met een EPC-waarde van. Daarnaast is elk appartement voorzien van CO,-gestuurde ventilatie en een CWS-verwarmingsketel.

https://www.duurzaamgebouwd.nl/conceptueel-bouwen/20170905-18-bedrijven-in-nieuw-concept-voor-gestapelde-woningen

https://www.duurzaamgebouwd.nl/conceptueel-bouwen/20170905-18-bedrijven-in-nieuw-concept-voor-gestapelde-woningen

TOT SLOT

Een moor overzicht van woningen die met moderne materialen tot stand kunnen komen. Een gehele nieuwe tijd van bouwen is aangebroken dankzij de ICT en uiteraard 3D-tekenen kan alles in zeer pril stadium worden uitgewerkt. We leven in een zeer bijzondere tijd! Zie de filmpjes

http://bit.ly/2q0Czey
http://bit.ly/2yyS6DX